31. okt, 2019

Petterssons rallyminnen! 3 växlingar sedan tog det stopp!

Denna episod utspelade sig i mars 1996, Jag och övriga familjen Pettersson har tagit den långa turen upp till Vännäs för att åka Rally SM, där uppe på riktiga vintervägar och massor av snö och höga vallar!! jo då snö och höga vallar fanns det!! men temperaturen var ochså imponerande!! 8 grader! plus! så jag minns att rekognoserinblev inställd för att spara på vägarna! till tävlingen!,Så vi spenderade dagen i solen och med att tvätta bilen efter den långa färden till tävlingen 

Resan till Vännäs var lång! men inga problem och var ett laddat team som anlände till campingplatsen i Vännäs på torsdagen inför tävlingen som startade på fredagskvällen, Sista förberedelser gjordes under fredagen, ca 100 bilar var det anmälda till tävlingen som kördes med 3 sträckor på kvällen och återstående ca 7/8 sträckor kördes under lördagen och på kvällen blev det kallare så det gjorde att underlaget höll fint och bra trots att vi körde i slutänden av startfältet.

Äntligen dags att få starta alltid nervöst och laddat inför en tävling så jag styrde ut bilen från Vännäs,Codriver Lena min syster och som alltid klockrent lotsade ekipaget rätt som alltid  inga problem med instruktioner från högerstolen, Checkade in i första tk:n, och full fart från start med noterna i örat och 1växeln och sedan 2 växeln och i med 3 växeln  inför  första högerkurvan!!! och då!! slocknade ljuset!! i och utanför bilen och bilen stannar i relativt hög fart!! men vi höll oss i alla fall kvar på vägen! men bilen är död och kan konstatera att efter 80 mils resa till Vännäs! så tar tävlingen slut efter 3 växlingar och ca 25 sekunders körning!!!.

Lätt panik och besvikelse är det i bilen tyst och mörkt blir det,men efter några sekunder så dyker det upp ett gäng åskådare som rycker upp huven och lyser och letar och manar oss tillbaka in i bilen igen och efter ett antal minuter är vi på väg igen!! och med något mer stopp igen under sträckan så har vi nog stått still 20 minuter på sträckan!! och vi fortsatt vidare med tävlingen om något avslaget efter den starten och på den tiden fanns det inget som hette att man kunde starta om, Bröt man så bröt man så vi åkte igenom kvällsetappen och tog ett beslut senare att fortsätta tävlingen som en bra träning och genomkörare när vi åkt så långt och när vi reparerat det elektriska problem som uppstod så var det inga fel på bilen!.

Så lördagen genomfördes och inga missöden mer än någon mindre körning utanför vägen och trots allt blev det 10/15 mil specialsträcka så det var ju bra med det och nyttig träning och erfarenhet , men den riktiga tävlingshetsen försvinner när det blev ett missöde direkt!!.När vi sedan skulle lasta bilen för hemfärden så gick en drivaxel så det var liksom meningen att inget skulle fungera under den tävlingen!1

Det var mitt minne denna gång och kanske det kommer mera det finnes mycket i minnet från alla tävlingar som genomförts igenom åren!