13. sep, 2022

Sensommar värme när rally Sm avgjordes tufft och krävande i Västrallyt

 September höstkyla och grått kan det vara! men denna första helg i September var det passande nog strålande sensommar väder och det värmde gott när 2022 år rally sm skulle avgöras i Trollhättan på mycket tuffa och krävande vägar och 10 sträckor på endast en dag Lördagen gjorde nog att det inte bara var fotografen som var trött när tävlingen tog sin ända framåt 8 tiden på kvällen.

Men vi börja i början det brukar bli bäst så väder förutsättningarna var bra och väglaget var nog fint i början va dagen då nattens fukt låg kvar på vägen, eftermiddagen blev en mycket dammig historia, Jag och min chaufför var på plats i god tid redan på torsdag eftermiddag för att undertecknad minsann skulle fotografera rally sm på fredagskvällen också men då kördes ju ingen tävling! men fredagen fick vi till bra med att vara turister och att parkera bilen!

Parkering! jo är enkelt när hotellet meddelar att de har ingen parkering men använd gärna parkeringshuset mitt över gatan sa den käcka receptionisten Tack sa jag och var glad! ända till jag såg att det kostade 25 kr i timmen och vi skulle vara där i 2 dygn! så mycket av tiden blev parkerings planering gratis på natten var det vid högskolan där jag kom överens med parkeringsvakten att han skulle blunda för att jag parkerade 2 timmar för tidigt, Hotell borde ha en egen parkering med humana priser.

Felparkerad var jag också 10 cm utanför rutan kostade 350 kr därmed lämnar vi den mörka delen av rally sm helgen, Något fallens dag var det inte i Trollhättan men är mäktig att se den fina Göta älv! och vacker natur som finnes i omgivningarna så fredagen den rullade på med turistande på förmiddagen, Provkörning av ss 1 gick bra halvvägs sedan gav morsan upp det var för krokigt och inget för henne så vi hittade en raksträcka ut till asfalten igen 

Planering av lördagen slutade med att 4 sträckor skulle hinnas med och tankning gjorde jag på kvällen men tanken var att det skulle inte bli så mycket att åka! jag körde 20 mil under lördagen, Väckning i tidig gryning blev det och frukost blev det med en frukostbox, vid speciella tillfällen skulle ju hotellet kunna öppna frukosten tidigare då troligtvis det flesta gästerna skulle iväg tidigt på rally.

En pirrande känsla har alltid infunnits sig när jag varit tävlande i rally eller orientering eller andra idrotter som avverkats i mitt liv, Men dom fotograf känns det på något sätt samma sak lite spänning innan det dundrar lös med första bil och man hittar rätt plats! Och med Syster Lena i tävlingen och hennes Roger i en annan bil så blir det förväntningar att det ska gå bra för dem!.

 Roger upplyste om att första sväng den bli spännande! och ja det blev händelserikt där men svårt att får till fotoplats där! så jag parkerade mig en bit in på första SS där många andra fotografer fanns, Morgonen förlöpte utan missöden jag lämnade av min mor som skulle vara service personal, Frukosten intogs på en parkering och ingen äggröra i morsans frukostbox var en stor besvikelse för henne.

En promenad tillbaka till bilen efter en händelserik första sträcka där första bil att bryta var efter ca 78 meter! med drivningsproblem andra bil bröst i första sväng utan bromsar! efter ca 700 meters raksträcka!

Mot havsluft och kustlandskap jag körde om föråkare 006 en Opel Ascona B när den tuffade fram på motorvägen och jag kände mig långt hemifrån när jag började närma mig Göteborg ca mil före västkustens pärla så svängde jag av och letade mig fram och hamnade i kön! skönt jag har 10 minuter på mig! men det var en fotbollsmatch jag funnit! och hälften av kön vände runt och fortsatte mot rally SM!

Väl på plats vid SS 4 så träffade jag som alltid mycket folk nya bekantskaper gör man sig alltid och mycket insatt rallyfantast upplyste om var jag skulle åka på resten av sträckorna alltid lika trevligt med det sociala minglet ute i rallyskogen, Saker hade hänt under morgonen Roger och Henrik hade med Saaben parkerat i ett dike på kabelvägen ingen stor avåkning men inge publik så lång ögat nådde så de blev kvar där.

Syster Lena med chaufför dammade förbi med god fart vid målet på SS 4 där jag njöt i solen och där lokal befolkning också beskådade när Sverige  eliten i rally passerade förbi målsvängen i nästan villakvarteret där sträckorna normalt avgörs under rallyt Alesvängen. Mot nya äventyr SS 7 målet som jag blivit upplyst om! när jag kom dit så träffade jag mannen som tipsat om den platsen jag kom när bi 20 kom i mål! och då hade det varit händelserikt redan med en rullning och 4 avåkningar ,

Vip bilen på taket! men som tur var hade os hjälten Nils van der pool redan hunnit lämna över co driver platsen till annan vip gäst, farten var för god in i sista sväng så Skodan gick på taket, När nummer 62 kom till samma sväng så blev det hjärtat i halsgropen då den silver gråa Volvon framfördes på 2 hjul! och var en något stressad Lena som också hade tappat bort sin telefon jag mötte i tidskontollen efter en språngmarsch .

Hjulet stod rakt och telefonen upphittades så småningom så Lena och Tomas kunde fortsätta genom dammet till målet på tävlingen, Trevligt men kort möte blev det i samma tids kontroll  Tack Lars Engström som tog sig tid att stanna och hälsa mycket trevligt att träffas hoppas nästa möte blir lite längre! de personliga mötena och atmosfären under en spännande tävling är det man minns! och dramatik blev det mera av!

Jag fotograferade och pratade med ett BMW ekipage som var glada och nöjda och for vidare mot service efter 7 sträckor men redan någon minut senare kom de tillbaka! och codrivern for ur bilen och letade! vad händer frågade jag, Chauffören hade kört med glasögonen på taket och troligtvis också när han återvände kört över dem! för de upphittades i många delar!. 

Väckarklockan ringde! när jag efter samråd med andra nyvunna bekantskaper var på väg mot SS 9 , telefonen ringer! men det är inte min ringsignal och det var inte telefonen, Det var morsans väckarklocka i bakluckan på bilen, Så dags på dagen så hade Saaben med Henrik och Roger startat om och brutit igen. Som Roger konstaterade blev inte mycket åkande rally denna dag.

Korv försäljning på kyrkbacken i kyrkås jag lovade att jag skulle stanna och köpa korv när jag gick tillbaka efter avverkad SS9 och någon lunch hade jag inte ätit och klockan var sen eftermiddag denna långa tävlingsdag, Nu var dammet ett problem och sikten för de tävlande var nog inte mycket för vindstilla och torrt var det,

 En häftig tävlingsdag började gå mot sin ända och mycket god framfart är det på rally sm mycket upplevelser och händelser blir det för fotografen och mycket arbete återstår när jag tar mig hemåt från en tävling 4900 bilder blev det under dagen och hela veckans alla lediga timmar är räddade!

Ett stort tack till er som hälsar pratar och tar er tid under och efter före tävlingar är alltid mycket uppskattat att träffas, och tack för mycket gillande av bilderna det värmer för mycket energi går år till att fotografera, på återseende i någon sväng under hösten