20. okt, 2021

Klassiska stora krön Full fart överallt WRC Rally Finland har det mesta

 Finländsk premiär var det för mig när det gäller rally, Jag vaknade upp pigg och utvilad på scandic hotell på flygplatsen i Helsingfors en lagom liten Flygplats så man inte kommer allt för mycket vilse och har någorlunda överkomlig chans på några timmar lära sig hitta åt vilket håll man skulle.

Väntetid hade jag innan jag skulle bli upphämtad av rallybussen som också senare under resan ordagrant var rallybuss och rallybuss chaufför Teemu var minst sagt inte blyg med gas foten.

En utmärkt vistelse på hotellet där jag fick uppgradering av rum och kändes skönt och lyxigt att kunna koppla av och ladda för en hel helgs rallyäventyr, Frukost på hotellet innan utcheckning och några timmars förströelse på flygplatsen som jag lärde mig hitta snabbt på, Skillnad när man kommer till några av världens stora flygplatser som man väldigt enkelt kan mycket vilse! men nu var detta ingen flygplats historia så åter till ämnet,

Cappucino muffins och pasta blev en del av väntan och hur mycket man äter så tar det bara timmar till magen börjar kurra och denna resa blev det en hel del mat att äta, Att vara synlig är bra när timmen började närma sig så blev jag stoppad av en kvinna som frågade på engelska om jag skulle på rally! jodå det kunde jag inte förneka det var reseledare Claudia som haffade mig och min blåa Nybe jacka var nog en förklaring att jag togs som rally! resenär tack Nybe och Jonas Åkesson för en fin skön mycket användbar jacka,

En stycken av tre rallytravels bussar utgick från flygplatsen med utländska deltagare på denna resa så jag och ett gäng glada rally entusiaster från södra delen av vårat land fick kampera ihop med resedeltagare från Österrike Frankrike Luxemburg och några andra länder, Med personer med samma intressen är det lätt att lära känna varandra så min resa blev väldigt mycket mer lättsam och trivsam ihop med det glada gänget från Skåne och omnejd.

 Norrut gick färden när alla var samlade på bussen 3 timmar var den beräknade restiden mot Himos i närheten av Jämsä för er som kan den Finländska geografin, Höstfärger var det gott om och hösten var lite mer gången i naturen i Finland än i Sverige,

 Hörby duon hade fått av sin kompis den välkände rallybloggaren från söder! veta att Finland i Oktober det blir katastrof med regn snö kallt och elände så dit kan man inte åka! Så herr bloggare blev sms bombad med solskens bilder från ett strålande Finland i oktober solen.

Vi hade nog en enorm tur med vädret och kanske vi fick ihop en halv millimeter regn på hela helgen för det mesta var det behaglig temperatur och mycket sol!.

Hoppbacken i Lahtis siktades och snart blev det en halvtimmes stopp på ett finländskt rast stopp/köpcentrum, Där blev det proviantering för min del består min rally matsäck alltid av gifflar goda kanel bullar och juice eller cola och varför avstå goda traditioner,

 Så ryggsäcken såg likadan ut inför en svensk rallydag som för en finsk dito, plus att jag kompletterade med 6 st öl! varför vet jag inte för de flesta blev kvar i ryggsäcken och kvarlämnade på mitt hotellrum i Helsingfors vid hemfärd på måndagen.

När mörkret hade infunnits sig för länge sedan så bromsade bussen in vid våran inkvartering för helgen och MR rallytravels Per Carlsson delade ut hotellnycklar och rallypass så vi skulle klara rally helgen på bästa sätt.

En spännande väg i totalt mörkret och en närmast livsfarlig trapp ner till hotellrummet gick till slut bra och skillnad var det på standarden men detta rum blev endast sovplats då det mesta tiden gick år ute i rallyskogen och boendet var helt klart godkänd och till belåtenhet.

Middag blev det och sedan till sängs och tidigt uppstigning med frukost blev det på fredags morgonen, Av någon anledning kanske pandemi anpassat så hade arrangören ändrat program och klämt in shakedown på morgonen och rallystart på lunchen!, Träningen hade redan bjudit på dramatik  med fortkörning och krock på recce så det såg ut att kunna bli spänning och äventyr under helgen.

Fredags programmet var Shakedown fullfarstest innan tävlingen med obligatorisk 3 genomkörningar och det brukar inte sparas på krutet där och hur fort skulle det gå på riktigt när Tävlingen kom igång det var verkligen Full fart som gäller i Finland.

Publik var det nu tillåtet med igen och publikinvasion var nog rätt benämning Finland är en rallytokig nation och kändes som man var väldigt utsvulten på rallyaction och gick man ur huse på detta evenemang,

Att fotografera var ej enkelt mycket folk i vägen och samtidigt när man ej är van vid den enorma fart så kändes som det blev att blunda och hålla ner avtryckaren, Det blev bättre och glad är jag för det och till slut så blev det en hel del bra och fartfyllda bilder, På WRC tävlingar är det alltid en regel hittar men en väldigt bra plats så då står man fel, 

Lördag morgon och härlig solsken och friskt höstväder och om möjligt ännu mera publik,Teemu våran busschaufför visade rally talang med att i stort sett köra en turist buss på sladd på de häftiga Finlands vägarna, Rätt och bra plats jo då! då tar det bara en kort stund innan det visslas och någon funktionär visar bort mig från platsen som jag med mycket omsorg röjt och fått till perfekt.

Ett stort och klassiskt krön av god finländsk kvalitet hade jag hittat, även om jag blev bortmotad så hade jag en bra plats att fotografera på och där flög bilarna i full fart och känslan som man har fått när man sett på tv hur verkligen bilarna flyger både högt och längt fick nu ses i verkligheten, En lång promenad tillbaka till övriga resesällskapet där vi såg den finländska nationella hjältarna som håller fullt överallt hur det än ser ut.

En lång väntan förgäves jag hade sett fram i mot att se framför allt höra när den mycket kända Pirelli BMWn skulle passera i full fart den är väldigt frekvent på finländska rallyfilmer och hade varit något extra att se på riktigt men den som många andra av den nationella kom ej dit vi var placerade.

Dagen flöt på med köer men med den eminente reseledare resebyråägare rally alltiallo Per Carlsson så flöt resan mycket bra och trots kaos på vägarna så kom vi fram och i tid på varje sträcka så ett väldigt stort tack till dig Per och övriga inblandade i resan att det fungerade perfekt från börja till slut,

Ouinpoja som numera ej är 30 kilometer eller mer och som är av många omtalad som en världens mest kända rallysträckor med mängder av krön och hopp och hög fart och förarna brukar säga berg och dalbana när dom kommer i mål, 

Nu heter den Kakaristo och kortare men likväl mycket utmanande och väldigt välbesökt, En härlig känsla att besökt den sträckan och minerna på resesällskap och mycket glada historier gjorde att resan flöt på mycket snabbt och närmade sig slutet.

Söndag morgon och strålande sol och ett underbart höstväder, Dagens specialsträcka för oss flygresenärer Blev Ruuhimäki med den just flygande målgången där bilarna minst sagt flyger högt och långt, Vi placerade oss en dryg kilometer före mål och en god kopp kaffe i solen i väntan på bilarna blev en fin avslutning på en väldigt fartfylld och häftig  WRC Helg.

Jag tror vi alla var nöjda och glad med en lyckad resa när vi tog oss ner mot Helsingfors och flygplatsen, alla utom jag hade flyg redan på eftermiddagen och tog sig hemåt till Sverige, jag checkade in på hotellet och åt en god middag och sov gott och anlände till Sverige på måndags förmiddagen.

En liten historia med liten inblick från fotografens äventyr i Finland, Stort tack till mina resekompisar och skänkte mycket trivsamhet och många skratt, och en väldigt välarrangerad resa som jag troligtvis gör igen, Goda glad samtal  och tack till er alla som hejar och pratar nyvunna vänner och gamla goda vänner. Ta hand om er alla så hörs vi och syns igen 

Kommentarer

25.10.2021 13:57

María Andrea Sandoval Santisteban

Beautiful photos and memories of your trip to Finland, congratulations my love.