25. feb, 2020

Rally Sweden Rally fest trots grussprut och vatten kaskader

Rally Sweden wrc kalenderns ända vinter rally den exotiska och action fyllda rally klassikern här i Sverige som all häpnas över att det går att köra på snö och is mellan meter höga snö vallar! Men denna vinter är ingenting sig likt och inte ens Våran stolthet Svenska Rallyt kunde genomföras som den skulle

Jag kände sorg i mitt hjärta när jag läst på en facebook sidan när Rally fantasten från Barbados packade sin väska för sin dröms resa till sverige och uppleva hela alltihopa som förknippas med Rally Sweden! och i det läget när han åkte var det inte ens säkert det skulle kunna köras något! nu såg jag honom på tv och han njuta av rallyt och sverige trots bristen av snö!

Mitt eget Rally Sweden som i vilken gång i ordning är har jag ingen aning om har blivit ett antal som publik och fotograf och 1 gång som chaufför! men då blev det en rejäl rullning på torsby sprinten så vi kom inte så långt! denna gång så inledde jag min rally helg med att åka 14 mil tur och retur åt fel håll! ibland är det saker som måste prioriteras före rally! eller andra evenemang så shakedown blev för min del inställd. Fick sikta in mig på Trav! men inte med hästar denna gång och nu blev det ej heller tävling utan bara uppvisning! men alla utom Hyundaierna körde som det var på full tävlingshets!.

Klockan 7 så anlände jag till färjestads travbana inga riktiga hästar såg jag till men en del publik hade äntrat trav ovalen kändes som det var mest dom utländska gästerna som slöt upp trots att ss 1 blev shakedown 2 och lite häftig rally körning blev vi trots allt bjudna på! Men kändes lite speciellt med att det sprutade grus i stället för snö! tillsammans med snöskotrarna! som blivit till motorcycklar så blev det en bra show som också sändes på tv och en del häftiga mörker bilder fick jag till med elds gnistror från det frusna gruset!!

Vidarebefodran mot Arvika blev det och ett kort hotell stopp! denna gång blev jag själv då min far kände att orken inte finnes och Maria hon är i Peru och avslutar sina studier, Men det fungerade rätt bra att åka själv med.Fint hotell är det men de kunde börja servera frukost lite tidigare är ju trots allt en bra bit att ta sig till Norge! sov gott 4 timmar och hoppade upp ur sängen! njae ett möte med engelska rally fans och som vi alla konstaterade skulle bli ett speciellt rally! med för egen del upplevt orm känsla med dubbade tävlings däck utan snö och is så kan bli lite halv spännade att åka fullt med orm känsla i bilen!!.

Tre mackar sa nej! kortet ej giltigt så jag blev lite nervös att jag inte skulle kunna få i någon bensin i bilen, så det blev 4 gången gillt och full tank och mot Sherwood skogen! nej Finskog var det, 2 timmars bilresa blev det ungefär och endast en liten fel körning blev det i Kongsvinger denna gång. Förra året då var vi överallt när vi skulle passera kongsvinger och 3 månader senare så fick vi ett brev på posten! ja dom kommer fram ibland. Brevet innehöll väg avgift från vilse körning på en E väg! 55 kronor tror jag det kostade plus en timme! denna gång gick det bättre

Incheckning till SS2 som var SS1 och personerna i sträck betalnings stationen var lite begeistrade att jag åkt ensam 38 mil enkel resa! men han från Barbados åkte längre!

Sallad och te blev frukost i bilen och sedan så blev det promenad i jeans! mina termo byxor var hemma i torkskåpet och den väldigt sällsynta temperaturen för denna vinter var under 10 så var rekord kyla och stenhårt på vägen men tyvärr så var det mesta grus. och som alltid och denna gång var det skönt med en lång promenad och inte speciellt mycket publik i skogen. tror dom flesta hade begett sig till Nyckelvattnet den nya sträckan

Tog plats vid den finska fan cluben! så efterkommande finnar hälsade på finska på mig! borde kanske utöka mitt språk utbud mera! men numera är det alltid på större evenemang mycket utländskt besök så jag är väldigt glad att jag pratar flytande engelska som ger väldigt mycket trevlig samtal och nyfunna vänner i rally publiken! en filmare från italien konstaterade att våren både här och för han hemma i italien är upp och ned då det var 20 grader varmt på hans hemma front.

Ett väg byte blev min utsikts punkt och tänkte det kan vara bra att farten dämpas lite så blir mer enkelt att fotografera! men dessa herrar och damer! kör för fullt och lika stolligt hur det än ser ut! grus eller is väg byte eller rakt det är alltid flatout som gäller! och går rysningar längs ryggraden när de första bilarna kommer! det är verkligen högt tempo i dagens rally skogar.

Att förstå hur startfältets tids mellanrum är upplagt är svårt då det varierade mellan 3,2 och kanske till och med 1 minut! alla tog sig förbi mig utan problem och en hel del bra bilder fick jag med mig från Finskog Hof och lite bet det i kinderna och benen för dagen klädda i jeans!

Varm var jag när jag kom till bilen och lite diverse mat! stoppades i magen och jag planerade nästa transport och det blev tillbaka mot kirkenar och sedan mot Sverige igen. Service på gränsen var det och då stor fräsarna redan hunnit förbi så var det inte så trångt! och på bilder hemma i soffan så såg jag att bekant folk var på samma plats men jag såg dom ej på riktigt! genom kamera linsen ser man inte så mycket.

Apropå bilder jag har skrivit det förut och jag blir arg! lokal tidningar och lokala journalister det är inte lätt att fotografera rallybilar det är inte bara att ställa sig i sväng och trycka och hoppas på det bästa!! Nu fick jag ont i magen av vad jag såg i NA halva bilar och suddiga bilar inte f-n är det halva eller suddiga hockey eller fotbolls spelare dom publicerar! ännu en gång skärpning till dom lokala tidningarna behandla rally sporten med respekt och om ni inte kan fotografera så finnes det ett antal eminenta rally fotografer som helt säkert kan bistå med bilder av hög klass!!.

Vid ett telefon samtal till min far sa jag det är väldigt lite publik ute och inga bilar! det skulle jag inte sagt för resten av dagen så färdades jag i bilkö och när det blev så lite sträckor så skulle ju alla till Torsby sprint! och då blev det karavan av alla bilar men till slut så var jag parkerad på flygplatsen.

Att hitta en plats för fotografering var ej lätt tyvärr så är inte alltid arrangören så väldigt väl inställd till oss publik som betalar för att se bilarna, ett snöre som var välbevakat och bakom 2/3 meter hög sly ja det är inte så väldigt publik vänligt. men efter mycket besvär så trägnde jag i hop mig brevid en tysk fotograf och blev en trevlig timme eller 2 tillsammans med denna tyska person som detta år var 5/6 året på raken här på Rally Sweden  och som jag alltid skriver lika trevligt att träffa på er gamla och nya vänner i skogarna.

Ett och halvt rally dygn och 90 mil  blev bra för mig och med ca 3000 bilder i kamerorna så blev det redigering hemma i soffan resten av rally helgen,

Ett väldigt stort och varmt tack till alla Arrangörer trots sly framför ögonen! till det enormt stora hårda jobb och få till en väldigt fin tävling trots att alla väder gudar och väder makter var i mot er. enormt vilket jobb ni la ner och en ynnest att få se denna show och häftiga världs tävling varje år här hemma i Sverige

Nu hoppas jag våren kommer snart och ut i rally skogen igen för att mingla och fotografera igen är alltid lika trevligt att träffa alla er likasinnande. Tack för mig hörs snart igen, ha en god kväll och ta hand om er alla