5. mar, 2019

Rally Sweden WRC 2019! fartfest i Rallyskogen! snöpulsning och vilse i Norge!

En sen! tillbaka blick på Rally Sweden 2019! bättre sent än aldrig heter det! och ska ta mig i kragen och skriva några rader om Svenska rallyt! som det i mina tankar heter! och såg länge ut som att årets upplaga skulle bli att åka själv! och det brukar oftast fungera väldigt fint och bra det med då planerar man efter eget huvud och kan bli lite vad som helst! men nu fick jag sällskap! som inte var planerat och på kort varsel! så kom min älskling på besök till Sverige nu i stället för i sommar!.

Maria kom till Sverige på tisdags kvällen till Arlanda och planerad avfärd till Torsby var klockan 3 Torsdag morgon! så blev till att packa om resväskan direkt! och från Limas 28 grader till! snö och förvisso inte så mycket minus grader men ändock skillnad på sommar i Peru och vinter i Sverige och Norge! Onsdagen blev till att inhandla mat inför rally äventyret och att hitta kläder! så småningom hade vi båda kläder för vinter och inte behöva frysa i skogen.

Avfärd skulle vara 03,00 men blev 03,20! och mot Torsby bar det av och till shakedown sista testet av bilaran inför rallyt, och där körs det 3/4 gånger per bil och flatout! är det som gäller så det är verkligen fin rallyåka som bjuds på även på testet innan! det gäller att ha bilarna klara för 3 dagras fullfart på rally vägarna!

Resan till Torsby förflöt utan problem och strax innan vi ankom till Torsby så kom rally karavanen ifatt! och då hakade vi på tåget! mot shakedown och Skalla sträckan! och målet blev bra!! men snart så förstod jag att det inte var målet utan starten vi var vid! Rally fika i bilen blev det! rykande hett te och äggmackor! så var vi redo för att ta oss ut i skogen!! och om snön hade smält bort hemmavid! så var det gott om snö i den djupa värmlands skogen! och det var nog många som fick! kondition! och träningsvärk när det skulle pulsas fram i mot något bra publikplats! och var bara att hänga på i kön som skata tog sig fram i snödjupet! och visst är det enklare en skön sommardag! men till slut så fann vi en plats! och där skulle det nog kunna bli både bra film och foton!.

Men vi kom på efter några bilar att kanske vi borde flytta på oss! och vi konstaterade rätt fort! att fullfarts test! ja så var det och det sparades inte på krutet! och härligt föra var det med hård is och höga snövallar! så tror nog att alla förare och kartläsare trivdes bra på den sträckan!

! Har kommit på en sak! om man hittar en bra plats med fin sikt och häftig kurva och inget folk!!! ja då står man fel och väldigt snart så visslas det och en funktionär vänligt men bestämt motar bort oss!! Vi förstod aldrig vaför vi blev bortmotade för definitivt var vi ej nära vägen eller någon fara för att bilar skulle komma dit fanns inte på något sätt! men vi backade och fick bra platser och fina foton och filmsnuttar och njöt där i skogen av hopp och fina sladdar och en försmak av full action under Rally Sweden! och som alltid träffar man på personer ute i skogen både kända och okända ansikten! som alltid gör att rally gemenskapen alltid lockar en tillbaka ute på mer och mer tävlingar tack till er alla som alltid hejar och pratar i skogen.

Att komma nära bilar och förare och codrivers gjorde man när vi tog oss tillabak till bilen där starrten på sträckan var kunde man på nära håll se uppladdningen när ekipagen skulle ut på test sträcna och alltid kul att se stjärnorna på nära håll! sedan blev det en lite transport till service platsen på torsby flygplats! där jag och min far 1998! rullade rätt rejält på svenska rallyt! och blev starten på slutet! för vårat stora äventyr! för någon sträcka senare så vill inte bilen var med längre! och var rätt tufft när det regnade in! i bilen genom den trasiga framrutan!!.

Serviceplatsen brukar vara intresant! men numera ser man inte så mycket när alla har stängda tält! en eloge till Hyundai som har en publikplats i tältet så man kan se hur bliarna servas och är väldigt kul att se hur proffsen jobbar! Tack Hyundai.

Vi tog oss mot Arvika och natt uppehåll! scandic hotell hittade vi efter lite obligatoriska felkörningar! och ett fint hotellrum installerade vi oss på! tvyärr så hade jag en begynnande migrän! som inte gjorde uppladdning för fredagne så bra! med stora problem! så tog vi oss ut och hittade mat! mcdonalds blev det på! alla hjärtans dag! men någon mat åt jag inte! då huvudet höll på att sprängas!Att pulsa i snön med 2 ryggsäckar med kameror och stora objektiv! blev för mycket för min nacke! och då blev det en besvärlig migrän!!

03,30! var väcklarkolckan på! och jag mådde bättre efter lite sömn! och frukost blev det mickro uppvärmd mcdonalds och kaffe! och det gjorde susen!! så vi kom iväg och då bar det av mot Norge! och i planen var det att någonstans ha redan köpt en program tidning! men någon sådan hade vi inte funnit! så i kongsvinger så tog det stopp! vart ska vi nu! maria fotograferade! en kopia av sträck beskrivning! finnskog! men det blev inget bra i föstoring! och tur! var att det fanns en översikts karta i bilkartan som inkuluderade Norge! så då blev det ett extravarv i kongsvinger och vi! undvek biltullen eller vägavgiften på e!4&16? med att köra in och ut på en rastplats! sedan tog vi väg nr 2! mot flisa!! och 1 timme senare så dök publikplats skyltar finnskog! upp! så då hade vi till slut funnit rätt!

Publik plats 7 blev det och ont om tid! ja men ingen större publikrusning så även om vi var sena så var det ingen lång promenad till sträckan! och 5 minuters väntan så kom första bil! så till slute så blev det perfekt! och full fart! är ett otroligt högt tempo på bilarna i WRC klassen! och väldigt enklet att vara fotograf! för det är flatout överallt! så action bilder blir det vart man än står! men ja när det går så fort! så ska man kanske ha lite vana med kamerna! att får bilarna på rätt plats på bilderna! Första sträckan avverkades och många bilar kom med snö i fronten som visade på att inte alla haft en smärtfri början av rallyt!

Före historiska klassen så förflyttade vi oss en bit på sträckan, och där fick vi en bra vy för både fotografering och filmande!! och alltid lika trevligt att se dom gamla bilarna! som far fram som skållade troll på sträckorna och Herr och fru Solberg lockar nog ut många i rallyskogen som liksom de andra historikerna är populära i publik leden! i uppehållet inför 2 rundan så blev det matpaus! kakor! och fortfarande hett te! och jag tog en promenad och hittade en rätt kraftigt rullad ford fiesta! men som reparerades och fortsatt tävlingen dag 2 och 3 och Maria sov! och hon blev väckt av en funktionär! som var yufiken varör en ensam person mitt i skogen sitter och sover! sedan byggde vi en snögubbe! och väntade in ss 5

Snön smälter och isen blev mindre när nästa varv kördes! och denna sväng gick det undan in så gällde att sikta rätt med kameran! fullt gick det och då gäller det att vara stadig på hand för att det ska bli skarpa bilder! andra bil som passaerade var Thierry Neuville, Han passade på att åka av vägen i kurvan för där vi stod och han gjorde samma sak i kurvan efter där vi stod med! och i dne sistnämda stod vi när dom körde första varvet! men men! action var det och full fart, och både film och bilder blev bra så efter någn dryg en och halv timme så hade alla som var kvar i tävlingen passerats!

Sedan blev det en promenad till bilen och ombyte till torra kläder! sedan var vårat rally sweden avslutat för 2019 och resten följdes hemma i stugvärmen på tv och radio och händelserikt och action blev det ända till slut och både jag och Maria trivdes gott i dom värmländska och norska rallyskogarna,och alltid trevligt att träffa er alla i skogen tack och på återseende när vädergudarna vill till våren, Godkväll från Pettersson i Arboga